Aloha 'Rita

Dosta je bilo izležavanja. Na Fidžiju je bilo lepo, ali me čeka dug put. Na plaži Nanuja Lebu samo odlučio da zaplovim velikim Pacifikom, na severozapad. Čeka me put od 5.000 kilometara, a sledeći su Havaji. Idem na ostrvo Kauai, koje zovu i Ostrvo vrt ili Bašta ostrvo. I to s razlogom. Tamo me čeka neverovatno zelenilo i vodopad Opaeka'a. Usput svraćam na mnogobrojna ostrva i odmaram. Ne, ne mogu da uživam. Dosta mi je sunca, plaža i slane vode. Čeznem za slatkom vodom, zvukom vodopada, zelenilom i drugačijim odmorom. Više ne znam ni koji je dan, ni koliko putujem. Odavno sam prešao datumsku liniju koja od severa prema jugu preseca Pacifik. Mislim da se približavam cilju, ali mi je sve maglovito, mislim da gubim osećaj za stvarnost.
Meseci provedeni na moru znaju da ostave ozbiljne posledice. Mada sam iskusan moreplovac i meni se u ovakvim situacijama dešava da haluciniram, da vidim ono što želim. Sama ideja da je ispod mene nekoliko hiljada metara dubine čini me nespokojnim. Na dalekom horizontu vidim vrhove planina, nisam siguran da li se podsvest poigrava sa mnom ili su mi magična ostrva na dohvat ruke. Bodrim sebe da izdržim još malo. Ako planine počnu da rastu biću veoma srećan, ali ako vrhovi samo nestanu čeka me borba s depresijom.

Havaji - ostrvo Kauai


Ubrzo sve jasnije vidim da sam tu. Havaji me čekaju. Spreman sam i na vulkanske erupcije. Svako ko se uputi tamo mora biti spreman na dim i lavu jer su ta ostava i nastala iz vulkanske erupcije, tako da tu silu moramo poštovati kad krenemo na rajska ostrva koja znaju da se pretvore u pakao. Spreman sam na sve samo da prestanem da se ljuljam na talasima koji nikada ne odmaraju. Ovaj deo morskog puta završavam u mestu Vajmija (Waimea). Tu ostavljam splav. Do vodopada ima nekih 50 kilometara. Prolazim unutrašnjost ostrva, konačno ne vidim more, već samo šume, zelenilo. Odmaram oči i duh. Hodam kroz gustu šumu i u daljini čujem karakterističan šum vode. Konačno stižem do našeg drugog cilja. Ulazim u jezero. Vodopad je iznad mene. Kakva nagrada nakon onakvog puta. U jezeru je još jedna nagrada. Tiki piće Aloha 'Rita. Zelena tečnost, piće od limete, osvežava kao povetarac s havajskih planina. Flašica se skoro pa stopila s vodom, koja je takođe zelena. Otvaram čep i uzimam gutljaj. Upravo o ovome sam sanjao dok sam plovio pacifičkim bespućima. Ovo je najbolji aloha pozdrav koji sam mogao dobiti. Havaji su me dočekali na najbolji mogući način.


Mozak ponovo počinje da mi radi. Sećam se iz enciklopedija da je Kauai najstarije od osam glavnih ostrva Havaja. Najviša tačka ostrva je vrh Kavaikini (Kawaikini) sa 1.573 metara. Vrh Vailale (Waialeale) je sa 11.684 milimetara padavina godišnje jedno od najkišovitijih mesta na svetu.

Ovo ostrvo je veoma popularna lokacija za snimanje holivudskih filmova. Tu su snimani Pirati s Kariba, Avatar, Park iz doba jure, Otimači izgubljenog kovčega (Indijana Džouns) i mnogi drugi. Da su sad ovde kamere i ja, Tor Pustolov bih mogao biti junak nekog filma. Tačno je da mi je dosta akcije, ali bih mogao malo da jurim zlikovce po šumama. Mislim da to uvek prija. Naročito nama pustolovima. U nedostatku holivudskih producenata u ovom trenutku uživam u Tikiju od limete i zelenilu. Ta boja prirode stvarno odmara. Podseća me na mladost, poštenje, ponovno rađanje. Zeleno se na havajskom jeziku piše Ōma'oma'o, i kako su mi objasnili to se čita „oh-mah oh-ma oh“, ako sam dobro čuo. Zelena je boja koja najviše prija oku, a oftamolozi tvrde da može da poboljša vid. To je boja koja umiruje i okrepljuje. Nisam ni prvi ni jedini koji je poželeo da večno ostane na ovom ostrvu, ali me čeka nova Tiki avantura. Čeka me još jedna duga plovidba Pacifikom i još jedna uzbudljiva destinacija. Uživajte u Havajima i ukusu Aloha 'Rita dok čekate sledeću avanturu.


Tiki ukusi

Pažljivo sastavljeni od raznih kombinacija voća, Tiki ukusi Vas neće ostaviti ravnodušnim. Svaki ukus u sebi krije karakter. Probajte ih sve !
Aloha 'Rita
Doviđenja dosado; Zdravo Aloha ‘Rita ! – Ukusna Margarita sa limetom.
Tropical Sunrise
Ceo dan na plaži? Priuštite sebi Tropical Sunrise. Primamljiva mešavina ukusnog manga, narandže i ananasa.
Sunset Beach
Prepusti se Suset Beach-u. Osvežavajuća mešavina sočne crvene narandže i grejpfruta.
Paradise Passion
Zadovoljite čulo ukusa Paradise Passion-om. Sočan ukus manga, breskve i marakuje.
Coco Cabana
Ništa ne govori o opuštanju kao Coco Cabana. Ukusna mešavina kokosa, banane i sočnog ananasa.
Seaside Bliss
Pobegnite od svakodnevnice sa Seaside Bliss-om. Hrskava mešavina nara i borovnice punog ukusa.
Lush Blush
Pobegnite od svakodnevnice sa Seaside Bliss-om. Hrskava mešavina nara i borovnice punog ukusa.
Heavenly Crush
Prepustite se Heavenly Crush-u. Eksploziji zadovoljavajućeg osveženja sa mangom, crvenom narandžom, jagodama, ananasom, malinama i narandžom.
Island Breeze
Uzmite odmor sa Island Breeze-om. Slatkim napitkom punim sočne lubenice i slatkih jagoda.
Blue Lagoon
Uskočite u nepoznato sa Blue Lagoon-om. Otkrijte raskošan ukus ananasa i kokosa.

10 ukusa za 100% neponovljivu zabavu