Tiki chiller se pravi od vinskog destilata i svežeg voća koje se brodovima dovozi iz Južne Amerike. Voće i alkohol nisu spojeni u jednu celinu samo radi ukusa, iako je to veoma važno, već je veza mnogo dublja, a i veoma stara.

 
 

Tiki chiller se pravi od vinskog destilata i svežeg voća koje se brodovima dovozi iz Južne Amerike. Voće i alkohol nisu spojeni u jednu celinu samo radi ukusa, iako je to veoma važno, već je veza mnogo dublja, a i veoma stara. .
Naučnici tvrde da se čovek prvi put napio pre deset miliona godina i to kada je počeo da jede gnjilo voće. Kada su to otkrili otišli su i korak dalje u pokušaju da odgovore na pitanje zašto je čovek počeo da pije alkohol.

 
 

Paleontogenetičar Metju Karigen, vođa istraživanja i profesor na koledžu Santa Fe na Floridi, kaže da je za to odgovorna evolucija.
- Pokušali smo da saznamo više o odnosu čoveka i etanola, supstance koja se nalazi u svim alkoholnim pićima. Izvršili smo modelizaciju enzima ADH4, jednog od sastojaka u probavnom traktu koji omogućuje metabolizaciju etanola, i otkrili da je enzim naglo mutirao kada su naši preci promenili način života, odnosno kada su sa drveća sišli na zemlju – kaže Karigen.

 
 

Pošto se to dogodilo počeli su da jedu prezrelo voće u kojima je fermentacijom došlo do proizvodnje alkohola. Razlog je jednostavan – bili su gladni.
- Mislimo da je etanol bio prinudni izbor. Da su naši preci mogli da biraju izmedu trulog i zdravog voća, svakako bi izabrali ovo drugo – rekao je Karigen.

 
 

Tako je uspostavljena, ispostavlja se, trajna veza izmedu voća, alkohola i čoveka. Otud je ovaj spoj sasvim logičan. Medutim, to nije sve. Naučnici su uspeli da dokažu da alkohol podstiče antioksidanse u voću. To mešavinu voća i alkohola čini zdravom. Voće iz alkoholnih napitaka je mnogo efikasnije u borbi protiv veoma štetnih slobodnih radikala. Stručnjaci kažu gotovo za trećinu.
Dakle, napitak od voća i alkohola nije samo ukusan, već je i zdrav. Voće sadrži sastojke koji štite od raka, srčanih bolesti i artritisa, a dodavanjem etanola, koji se nalazi u svim alkoholnim pićima, antioksidansi postaju još aktivniji.

 
 

Tajlandski i američki naučnici do ovog otkrića došli su sasvim slučajno. Hteli su da pronađu način kako da voće ostane što duže sveže u tropskim uslovima pa su stavili jagode u alkohol. Rezultat je pokazao da se zaštitni faktori iz jagoda uspešno otapaju u alkoholu.
Naravno, naučnici naglašavaju da ovo otkriće ne umanjuje činjenicu da je konzumacija većih količina alkohola na duže vreme vrlo štetna.