Elvis-Presley-Aloha
Elvisov Tiki raj
октобар 14, 2015
disco-620348_1920
Ispovest klaberke
октобар 18, 2015
Prikaži sve

Filmski spektakli Južnog Pacifika

eterna-kontiki_movie

Razne filmske verzije priče o pobuni na brodu Baunti samo su deo repertoara koji ima da ponudi Francuska Polinezija. Filmovi se na ostrvima i moru snimaju još od početka tridesetih godina prošlog veka, a i danas ekipe biraju prelepe lokacije Južnog Pacifika za mesto na kome će se odigravati radnja.

 
 

Razne filmske verzije priče o pobuni na brodu Baunti samo su deo repertoara koji ima da ponudi Francuska Polinezija. Filmovi se na ostrvima i moru snimaju još od početka tridesetih godina prošlog veka, a i danas ekipe biraju prelepe lokacije Južnog Pacifika za mesto na kome će se odigravati radnja.
Sama lokacija igra veoma važnu ulogu u svakoj od filmskih priča, to se jednostavno ne može izbeći.

 
 

Poslednji veliki hit sniman na toj lokaciji jeste Pacific Rim iz 2013., proslavljenog reditelja Giljerma del Tora. Film govori o borbi džinovskih robota i čudovišta, a mnogo scena se odvija usred okeana.
Još jedan spektakl je sniman na ostrvima Francuske Polinezije. Reč je o filmu Godzila iz 1998. godine, koji je režirao Roland Emerih. Priča govori o tome kako se, kao posledica francuskih nuklearnih eksperimenata u Južnom Pacifiku, iz jajeta iguane rađa sto metara visoka godzilla. Nakon poigravanja sa ribarskim brodovima, zver dopliva do Njujorka, gde počinje pravo uništavanje. Vojska ne može da se izbori s čudovištem pa vlasti pozivaju biologa dr. Nika Tatopulosa (Metju Broderik), a na scenu stupa i francuski tajni agent Roš (Žan Reno). Prava akcija može da počne…

 
 

U prošlosti čudovišta i spektakularne scene nisu snimane na rajskim ostrvima. Tvorce filmova su okupirale druge teme. To ne znači da veliki reditelji i glumci nisu snimali i glumili na tim lokacijama. Baš suprotno. Frenk Sinatra i Spenser Trejsi igraju u filmu Ðavo u 4 sata Mervina Liroja. Film je u bioskopima prikazan 1961. godine, a priča prati tri osuđenika na putu ka Tahitiju, gde bi trebalo da rade u bolnici za decu obolelu od lepre. Međutim, avion se neočekivano spušta na drugo ostrvo. Stvari počinju da izmiču kontroli kada dođe do erupcije vulkana…
Na rajskim ostrvima je režirao i čuveni reditelj Džon Ford. On je 1963. snimio komediju Taj prokleti Donovan, s Džonom Vejnom i Li Marvinom u glavnim ulogama. Bio je to Fordov povratak na južna mora. Pre toga je 1937. tamo snimio film Uragan.

 
 

Ipak, Francusku Polineziju proslavila su dva filma o legendarnom splavu Kon-Tiki. Prvi je dokumentarac koji je snimio Tor Hejerdal, glavni junak našeTiki magic priče. Kon-Tiki je norveški crno-beli dokumentarni film koji je premijerno prikazan 1950. godine. Nastao je prilikom znamenite ekspedicije Kon-Tiki, ekspedicije na istoimenom splavu, kojim je Hejerdal preplovio Tihi okean. Svi kadrovi su snimljeni jednom kamerom od 16 milimetara, a film je kasnije montirao sam Tor. On je i dopisao sve komentare. Godine 1952. osvojio je Oskara za najbolji dokumentarni film.
Mnogo godina kasnije, 2012. snimljen je i igrani film istog naziva - Kon-Tiki, nova verzija herojske priče o Toru Hejerdalu. Film su režirali Norvežani, Torovi sunarodnici, Joakim Roning i Espen Sandberg.

 
 

Film Kon-Tiki je istorijski spektakl koji prati legendarnu norvešku ekspediciju na plovidbi preko Pacifika na primitivnom splavu kako bi dokazali Torovu teoriju da su Polineziju naselili stanovnici Perua, pre nego doseljenici iz Azije. Igrana verzija tog događaja ne odstupa od istinitih događaja. Preporučujemo da ga pogledate. Tako će vam i priča koji smo ispričali u Tiki magicu biti jasnija.