Heavenly Crush

Kako se putuje Pacifikom već sam opisao pa se neću ponavljati. Te muke je teško ponovo prepričavati pa taj deo ostavljam za sebe. Posle Havaja sam se uputio na zapad. Prošli su meseci dok nisam ugledao obalu Meksika. Odlučio sam da se približim čvrstom tlu i da na splavu plovim uz obalu sve dok ne stignem do Čilea i moje treće destinacije - Anda. To jeste duži put, ali je i sigurniji od plovidbe okeanom.
Stigao sam na pustu, ali prelepu obalu Donje Kalifornije. Sada je mnogo lakše da se plovi, u slučaju nevremena ne moram da trpim udare vetra i talasa, već se samo usidrim i sačekam da se more ponovo smiri. Polako se spuštam uz obalu Meksika. Nakratko svraćam u Sivataneho (Zihuatanejo), grad na obali Pacifika, nekadašnji važan asteški grad. Tražim ostatke prekolumbovske Amerike, ali mi kažu da bih morao da zagazim dublje u kopno ako hoću da istražim tu davno nestalu civilizaciju. Nažalost, to bi me udaljilo od mog cilja na ovom delu putovanja. Zbog toga, ne baš u veselju, pakujem neophodne namirnice i opremu i krećem splavom na jug. Rešio sam da do Čilea ne planiram ambiciozna istraživanja. Na kopno svraćam samo ako moram ili da se odmorim. Samo uživam u razgledanju srednjoameričke, a potom i južnoameričke obale.

Cile Andi


Idući uz meksičku obalu, pored mene prolaze jata kitova. Sele se na sever. Mogu se identifikovati s tim divnim životinjama. Neprestano na putu, stalno u pokretu. Kao i ja, kitovi otkrivaju tajne ove planete. I oni međusobno komuniciraju, samo je šteta što ih ne razumemo. Sigurno bi imali svašta da nam kažu.
Prolazim pored obale Gvatemale, El Salvadora, Nikaragve, Kostarike, Paname (zastajem i gledam ogromne brodove koji izlaze i ulaze u čuveni kanal). Potom dolazim do obale Kolumbije pa Ekvadora i Perua. Uplovljavam u vode Čilea. To je neobična zemlja, već kada je vidite na karti. Izdužena je i od krajnje tačke na severu do juga ima 4.630 kilometara, a najveća širina iznosi tek 430 kilometara. Spuštam se do regije Los Lagos, što nije teško. Ali je veći problem pronaći to što tražim. Hoću da izbliza vidim vulkan Osorno, do koga se teško dolazi. Plovim između hiljada ostrva. Obala je neverovatno razuđena. Provlačim se splavom, ulazim u fjordove, oko mene su fantastične planine. Neopisive. Uplovljavam u divlju reku Petroe, ali splavom ne mogu daleko. Čeka me pešačenje. Prvo se borim s divljinom da bih stigao do jezera Todos Los Santos. Sve vreme mi je pred očima naš cilj vulkan Osorno čija se kupa beli u daljini, kao na dečijim crtežima.
Krećem u pohod na Crveni krater. Penjanje nije moja omiljena aktivnost, ali ulažem napor da vidim ono o čemu su pričale kolege istraživači. Hodam po tamnom vulkanskom tlu kad se odjednom ispred mene pojavi ogromna crvena rupa. U sred tame je crveni krater koji gleda u mene, čini mi se kao da će me progutati, ali je ipak miroljubiv, ubeđuju me stručnjaci.


Sedam na ivicu crvenog kratera. Nije mi svejedno. Kada sam se navikao na džina, rešio sam da iz ranaca izvadim osveženje. Crveni Tiki - Heavenly Crush. Nebeski predeo za nebesko piće. Idealno osveženje na rubu crvenog vulkana. U ovom Tikiju je neverovatna kombinacija ukusa. Tu su mango, pomorandža, crvena pomorandža, jagoda, ananas i maline. Takav spektar ukusa podigao me za koji metar. Strah je nestao. Sada u potpunosti uživam i razmišljam o crvenoj boji.
Ako me sećanje ne vara, što nije nemoguće jer u blizini ima vulkanskih isparenja koja znaju da utiču na um, crvena je boja plemstva, kraljeva i prinčeva, boja plamena i snage. Simbolizuje energiju, opasnost, moć, odlučnost, strast, želju i ljubav. Snažna mešavina kao i u crvenom Tikiju. Crvena je najčešća boja na nacionalnim zastavama, ima je i na zastavi Čilea. Na jeziku naroda Mapuče, strosedelaca na ovom području, konačno sam se povezao s prekolumbovskom kulturom, reč za crvenu boju jeste kelü, čita se kele.

Ne ostajem predugo na ovoj lokaciji, čeka me dug put, a i ne prestajem da mislim o tome da je Osorno vulkan jedan od najaktivnijih na Andima. Ne želim da prisustvujem erupciji iz ove blizine. Možda bih poželeo da vidim lavu sa svog splava, kao što je Čarls Darvin 1835. godine video kako izgleda kad se Osorno razbesni. Bio je na brodu Bigl. Spuštam se s planine i tražim gde sam usidrio splav. Čeka me put oko Južne Amerike i nove destinacije… Ja ću biti tamo. A vi?


Tiki ukusi

Pažljivo sastavljeni od raznih kombinacija voća, Tiki ukusi Vas neće ostaviti ravnodušnim. Svaki ukus u sebi krije karakter. Probajte ih sve !
Aloha 'Rita
Doviđenja dosado; Zdravo Aloha ‘Rita ! – Ukusna Margarita sa limetom.
Tropical Sunrise
Ceo dan na plaži? Priuštite sebi Tropical Sunrise. Primamljiva mešavina ukusnog manga, narandže i ananasa.
Sunset Beach
Prepusti se Suset Beach-u. Osvežavajuća mešavina sočne crvene narandže i grejpfruta.
Paradise Passion
Zadovoljite čulo ukusa Paradise Passion-om. Sočan ukus manga, breskve i marakuje.
Coco Cabana
Ništa ne govori o opuštanju kao Coco Cabana. Ukusna mešavina kokosa, banane i sočnog ananasa.
Seaside Bliss
Pobegnite od svakodnevnice sa Seaside Bliss-om. Hrskava mešavina nara i borovnice punog ukusa.
Lush Blush
Pobegnite od svakodnevnice sa Seaside Bliss-om. Hrskava mešavina nara i borovnice punog ukusa.
Heavenly Crush
Prepustite se Heavenly Crush-u. Eksploziji zadovoljavajućeg osveženja sa mangom, crvenom narandžom, jagodama, ananasom, malinama i narandžom.
Island Breeze
Uzmite odmor sa Island Breeze-om. Slatkim napitkom punim sočne lubenice i slatkih jagoda.
Blue Lagoon
Uskočite u nepoznato sa Blue Lagoon-om. Otkrijte raskošan ukus ananasa i kokosa.

10 ukusa za 100% neponovljivu zabavu