Island Breeze

Povetarac koji je duvao s Madagaskara, ostrva čuda, odveo me na severoistok. Naredni meseci biće potpuno indijski. Čim sam se ukrcao na splav „zagazio“ sam u Indijski okean, a ova Tiki avantura vodi me u Indiju, zemlju koja nudi nova čuda.
Kao na nekoj tabli „skakućem“ s ostrva na ostrvo. Ne zna se koje je lepše. Prvo ulazim u arhipelag koji čini 155 malih ostrva. Sejšele uglavnom pratim pogledom, svraćam tek radi snabdevanja. Potom uživam u lepoti Maldiva. Teško je odoleti iskušenju i ne zastati. Pitanje je samo koliko dugo bih ostao u ovom raju na Zemlji. Najverovatnije ceo život. Zato odlučujem da sagnem glavu i nastavim put. Obilazak samo nekoliko ostrva bi oduzeo mnogo vremena, izazov bi bio i „samo“ izabrati na koja da svratite jer ih ima 1.192. Kažem vam, nema povratka ako se ovde „zaglavite“. Na splavu prelazim još par stotina kilometara i dolazim od obale Indije. Prolazim praktično celu zapadnu obalu te države. Na kraju morskog puta ulazim u zaliv Kač. Odatle dalje idem vozom. To je svakako neobično iskustvo. Polako, kao na splavu stižemo do glavnog grada indijske države Radžastan. Džaipur je ogroman i haotičan grad. Ima više od tri miliona stanovnika i čini mi se da su svi na ulicama. Nekako dolazim do istorijskog centra koji se zove Pink city -Ružičasti grad.

Indija Džaipur


Na cilju sam. Okružen sam roze bojom kojom su ofarbane gotovo sve fasade. Kao da me neko stavio u dečji san. Zaboravio sam na voz i na gužvu i na umor. Čudo sam tražio, čudo sam i dobio. Sve to me vratilo u detinjstvo, u nevinost i nežnost. Iskusni moreplovac kome je preko glave prošlo mnogo talasa pronašao je utočište. To nisu ostrva u okeanu već čista sreća u Ružičastom gradu. Saznajem da je stari deo grada okrečen u ružičastu boju po nalogu maharadže Man Singa Drugog kada je princ od Velsa, a kasnije engleski kralj Edvard Sedmi, posetio Džajpur 1876. godine. Od tada svaka kuća mora da bude okrečena u ružičasto, kako bi se održao autentičan izgled. Pomalo izgubljen nastavljam da lutam gradom. Čak se ni ne sećam šta tačno tražim. A onda se ispred mene pojavila Hava Mahal.


Došao sam do još jednog cilj bez mnogo truda. Kao da je on pronašao mene. Velika zgrada koja podseća na košnicu izgrađena je od crvenog i ružičastog kamena peščanika. Hava Mahal ili Palata povetarca (Palace of the Breeze) je pravo mesto za odmor i ispijanje Tiki pića i to ružičastog, koje nosi naziv Island Breeze. Put od Madagaskara do palate je povezan u neraskidivu celinu. Indijska mističnost utiče na sve koji joj priđu, želeli oni to ili ne. Ukusi jagode i lubenice stopili su se i prerasli u nešto neopisivo, zagonetno, indijsko…
Moram da se vratim u realnost. Prisećam se teksta iz bedekera: „Palatu je 1799. godine podigao maharadža Savaj Džaj Sing Drugi. Petospratnica je sagrađena u obliku krune boga Krišne“. Piše tamo još mnogo toga, ali to mi sada i nije tako važno. Racionalnom posvećujem još samo malo pažnje. Naučili su me da izgovaram reč „patala“, što znači ružičasta boja i to je bio lakši deo. Mnogo teže mi je bilo da tu reč napišem na pismu devanagari. Piše se nekako ovako: , valjda nisam pogrešio. Ne mogu više da razmišljam. Sada je vreme da se prepustim lepoti palate, ukusu Tikija i mnoštvu slika koje mi zaokupljaju maštu.


Tiki ukusi

Pažljivo sastavljeni od raznih kombinacija voća, Tiki ukusi Vas neće ostaviti ravnodušnim. Svaki ukus u sebi krije karakter. Probajte ih sve !
Aloha 'Rita
Doviđenja dosado; Zdravo Aloha ‘Rita ! – Ukusna Margarita sa limetom.
Tropical Sunrise
Ceo dan na plaži? Priuštite sebi Tropical Sunrise. Primamljiva mešavina ukusnog manga, narandže i ananasa.
Sunset Beach
Prepusti se Suset Beach-u. Osvežavajuća mešavina sočne crvene narandže i grejpfruta.
Paradise Passion
Zadovoljite čulo ukusa Paradise Passion-om. Sočan ukus manga, breskve i marakuje.
Coco Cabana
Ništa ne govori o opuštanju kao Coco Cabana. Ukusna mešavina kokosa, banane i sočnog ananasa.
Seaside Bliss
Pobegnite od svakodnevnice sa Seaside Bliss-om. Hrskava mešavina nara i borovnice punog ukusa.
Lush Blush
Pobegnite od svakodnevnice sa Seaside Bliss-om. Hrskava mešavina nara i borovnice punog ukusa.
Heavenly Crush
Prepustite se Heavenly Crush-u. Eksploziji zadovoljavajućeg osveženja sa mangom, crvenom narandžom, jagodama, ananasom, malinama i narandžom.
Island Breeze
Uzmite odmor sa Island Breeze-om. Slatkim napitkom punim sočne lubenice i slatkih jagoda.
Blue Lagoon
Uskočite u nepoznato sa Blue Lagoon-om. Otkrijte raskošan ukus ananasa i kokosa.

10 ukusa za 100% neponovljivu zabavu