Lush Blush

Krećem na put iz druge u prvu najmnogoljudniju zemlju sveta. Veoma sam uzbuđen. Napuštam kopneni deo Indije, ali ostajem u njenim vodama, sve do krajnjeg juga. Potom obilazim Šri Lanku i ulazim u ogromni Bengalski zaliv, put me vodi do Sumatre, Malezije i dalje do obale Vijetnama. Dolazim i do Kine. Vrlo brzo se iskrcavam i prvi put u ovoj Tiki avanturi krećem na put koji me vodi duboko u kopno. Dve hiljade kilometara daleko od mora. Za svakog morskog vuka, a sebe mogu tako da nazovem, bez lažne skromnosti, ovakvo putovanje nije nimalo lako. Ostavljam more i splav. Nije mi lako, ali sve to ne radim bez razloga. Videću nešto što se mora videti. Čudo prirode, u punom smislu te reči.
Pošto bi put vozom ili nekim drugim kopnenim prevozom trajao predugo, odlučujem da prvi i jedini put u Tiki avanturi sednem u avion. Nije mi drago, kao da izdajem princip koji sam postavio – da obiđem svet na splavu. Međutim, da bi se ostvario cilj potrebno je menjati bazični plan. U Indiji sam putovao vozom, a u Kini, eto, avionom. Za moje pojmove vrlo brzo stižem na odredište, na sever centralne Kine, u provinciju Gansu, i još preciznije u grad Žangje (Zhangye). Jugoistočno od grada nalazi se planina Šilijen. Na samo 40 kilometara od grada smešten je Nacionalni geološki park Žangje Danksija (Zhangye Danxia National Geological Park), mesto zbog koga sam otišao tako daleko od mora.

Kina Žangje


Već na prvi pogled šarene planine ostavljaju bez daha. I da, zaista su šarene. Doduše, ne kao na nekim slikama, koje su očigledno dorađene, dodata im je boja, ali za takvim intervencijama zaista nema potrebe jer su stene svakako očaravajuće. Sve boje su tu, a dominira tamno crvena. Kao da hodam po velikom trodimenzionalnom umetničkom platnu. Kao da hodam po šarenim talasima koji se polako kreću. Igra boja i svetla je zadivljujuća.
S vrha jednog od mnogobrojnih brda, a planinska paleta zauzima površinu od 400 kvadratnih kilometara, pruža se nadrealan pogled pa odlučujem da tu odmorim. Zamišljam da sam vrh četkice koju kontroliše slikar, neki majstor apstraktnog ekspresionizma. Ovde je sve moguće, bar mi se sada tako čini. Iz ranca vadim tamno crveno Tiki piće - Lush Blush. S tim sočnim rumenilom mogu da iscrtam jednu malu liniju i tako doprinesem koloritu. Ipak, odlučujem da popijem Tiki piće s ukusom maline. Na ovom putu sam nešto i naučio. Geolozi su mi ispričali da reč danksija opisuje jedinstveni tip geološke formacije koja se stvara unutrašnjim i spoljašnjim uticajem, uglavnom erozijom.


Ove planine i brda, objašnjavaju, formirane su nakon dugog perioda erozije vetra i tekuće vode. Danksija formacije sklopljene su od crvenog peščara. Otud tamno-crvena boja. Ostale boje, a ima ih puno, dobijene su od organskih sedimenata. Zbog toga sada gledam u raznobojne šare: plave, žute, narandžaste, zelene, bele, crne, sive... Stručnjaci mi kažu da se boje menjaju kako godine prolaze. U zavisnosti od vremenskih prilika boje neprestano variraju. Ako bih došao ovde i sledeće godine video bih drugačije nijansirane šare. Naučnici smatraju da je danksija topografija formirana kao rezultat pomeranja zemljine kore. Ceo proces trajao je milionima godina. Zapanjujuće, priznajem.
Pejzažom dominira tamno crvena boja ili na kineskom 綪 (čita se ćie, mada nisam siguran da li sam dobro čuo). U Kini crvena boja uvek nosi pozitivnu poruku, bez obzira da li se odnosi na odanost, čast, hrabrost, pravednost, sreću ili sam život. Ta boja je neizostavna na svakoj proslavi, od Nove godine, do raznih praznika, porodičnih okupljanja. Deci se daju crveni pokloni jer donose sreću. Dok mi crvena boja i šare neobičnih planina titraju pred očima napuštam ovaj čarobni predeo i krećem ka poslednjoj Tiki destinaciji.


Tiki ukusi

Pažljivo sastavljeni od raznih kombinacija voća, Tiki ukusi Vas neće ostaviti ravnodušnim. Svaki ukus u sebi krije karakter. Probajte ih sve !
Aloha 'Rita
Doviđenja dosado; Zdravo Aloha ‘Rita ! – Ukusna Margarita sa limetom.
Tropical Sunrise
Ceo dan na plaži? Priuštite sebi Tropical Sunrise. Primamljiva mešavina ukusnog manga, narandže i ananasa.
Sunset Beach
Prepusti se Suset Beach-u. Osvežavajuća mešavina sočne crvene narandže i grejpfruta.
Paradise Passion
Zadovoljite čulo ukusa Paradise Passion-om. Sočan ukus manga, breskve i marakuje.
Coco Cabana
Ništa ne govori o opuštanju kao Coco Cabana. Ukusna mešavina kokosa, banane i sočnog ananasa.
Seaside Bliss
Pobegnite od svakodnevnice sa Seaside Bliss-om. Hrskava mešavina nara i borovnice punog ukusa.
Lush Blush
Pobegnite od svakodnevnice sa Seaside Bliss-om. Hrskava mešavina nara i borovnice punog ukusa.
Heavenly Crush
Prepustite se Heavenly Crush-u. Eksploziji zadovoljavajućeg osveženja sa mangom, crvenom narandžom, jagodama, ananasom, malinama i narandžom.
Island Breeze
Uzmite odmor sa Island Breeze-om. Slatkim napitkom punim sočne lubenice i slatkih jagoda.
Blue Lagoon
Uskočite u nepoznato sa Blue Lagoon-om. Otkrijte raskošan ukus ananasa i kokosa.

10 ukusa za 100% neponovljivu zabavu