Seaside Bliss

Sevilja je ostavila jak utisak na mene, ali nisam predugo razmišljao o tom neverovatnom gradu jer sam se spremao za prolazak kroz Gibraltar. To je važna tačka mog putovanja, prolaz između dva sveta, polovina Tiki avanture, simbolički ulazak u Evropu, povratak u prošlost... Polako se spuštam obalom Španije do Herkulovih stubova. Dolazim do Tarife, krajnjeg juga Španije. Preko puta je Afrika, a ja krećem na uvek uzbudljivo krstarenje Sredozemnim morem. Kolevka civilizacije će me zablesnuti svim svojim sjajem, zato moram biti disciplinovan, ne smem se zadržavati više od predviđenog jer bi ovaj put mogao da se oduži. Moram što pre stići do Istanbula. Verujte, to nije lako. Pošto me mame lepote Mediterana donosim odluku da deo puta ne provedem ploveći uz obalu. Ta odluka me pomalo plaši, nakon Pacifika i Atlantika nije mi mnogo stalo do otvorenog mora. Ali uštedeću mnogo vremena ako izbegnem zadržavanja u Francuskoj i kontinentalnoj Italiji. Zato se u Almeriji snabdevam neophodnim namirnicama i krećem na put ka Siciliji.
Srećom, more je mirno. Sve ide po planu. Brzo i lako sam došao do najvećeg ostrva u Sredozemnom moru. Sledeća stanica je Grčka. Nisam teško podneo ni ovaj zadatak. Probleme lakše rešavam jer razmišljam o Herkulu i o tome kako je rešio 12 neverovatnih zadataka. Sve nekako ide lako. Vreme je proletelo, a ja već krstarim severnom obalom Peleponeza, prolazim kroz Korintski kanal i polako krećem Jasonovim i Odisejevim putem na sever. Neću vam pričati o svim ostrvima pored kojih sam prošao. O tome se može napisati ceo roman. Prolazim pored legendarne Troje i ulazim u Marmorno more.

Istanbul, Turska


Moj mali splav je tek tačka u odnosu na sve brodove koji idu ka Istanbulu ili odlaze iz njega. Tu je izgleda uvek gužva. Nekako se provlačim neoštećen. Ostavljam splav u luci i krećem u potragu za novim Tikijem. Lako nalazim Aja Sofiju crkvu/džamiju/muzej,građevinu koja je milenijum i po simbol ovog grada. Stotinak metara dalje je moje odredište. Ovaj put sam rešio da se odmorim u pravom hotelu. Hoću da se dobro pripremim za drugu polovinu puta. Hotel Kibele (Kybele) me oduševljava već na samom ulazu. U predvorju me dočekuje, čini mi se, stotine različitih lustera. Ceo plafon je prekriven neobičnim svetiljkama. Prostorijom, kao i celim hotelom dominira tamno crvena boja. Ulazim u sobu koja će biti moj dom u narednih nedelju dana. I ona je tamno crvena. Krevet je udoban. Mislim da sam posle svih okeanskih i morskih avantura zaslužio ovakav odmor. Otvaram mala vrata noćnog stočića i tamo me dočekuje tamno crveni Tiki. Na flašici piše: Seaside Bliss. Ne može bolje od ovog. Sve ovo jeste blaženstvo. Nar i borovnica savršeno se stapaju u fantastičan ukus. Vreme je za uživanje.


Bezbrižno se utapam u krevet i razmišljam o boji koju ne možete da izbegnete u ovom hotelu. Tamno crvena je boja mističnosti, zanosa, strasti i lepote. To je boja svih revolucionarnih zastava. Tamno crvena je povezana sa snagom, voljom, besom, ljutnjom, čežnjom, gnevom… Domaćini su mi rekli da se na turskom tamno crvena izgovara „koju kirmizi“, a piše se „koyu kırmızı“. Ne mogu da se ne setim romana „Zovem se Crveno“ (Benim adım kırmızı) nobelovca Orhana Pamuka. Već u polusnu vidim sebe kao junaka ovog romana. Zamišljam a možda već i sanjam kako slikam minijature u Carigradu u 16. veku, kako me progone, kako se zaljubljujem, nestajem, ponovo se vraćam…


Tiki ukusi

Pažljivo sastavljeni od raznih kombinacija voća, Tiki ukusi Vas neće ostaviti ravnodušnim. Svaki ukus u sebi krije karakter. Probajte ih sve !
Aloha 'Rita
Doviđenja dosado; Zdravo Aloha ‘Rita ! – Ukusna Margarita sa limetom.
Tropical Sunrise
Ceo dan na plaži? Priuštite sebi Tropical Sunrise. Primamljiva mešavina ukusnog manga, narandže i ananasa.
Sunset Beach
Prepusti se Suset Beach-u. Osvežavajuća mešavina sočne crvene narandže i grejpfruta.
Paradise Passion
Zadovoljite čulo ukusa Paradise Passion-om. Sočan ukus manga, breskve i marakuje.
Coco Cabana
Ništa ne govori o opuštanju kao Coco Cabana. Ukusna mešavina kokosa, banane i sočnog ananasa.
Seaside Bliss
Pobegnite od svakodnevnice sa Seaside Bliss-om. Hrskava mešavina nara i borovnice punog ukusa.
Lush Blush
Pobegnite od svakodnevnice sa Seaside Bliss-om. Hrskava mešavina nara i borovnice punog ukusa.
Heavenly Crush
Prepustite se Heavenly Crush-u. Eksploziji zadovoljavajućeg osveženja sa mangom, crvenom narandžom, jagodama, ananasom, malinama i narandžom.
Island Breeze
Uzmite odmor sa Island Breeze-om. Slatkim napitkom punim sočne lubenice i slatkih jagoda.
Blue Lagoon
Uskočite u nepoznato sa Blue Lagoon-om. Otkrijte raskošan ukus ananasa i kokosa.

10 ukusa za 100% neponovljivu zabavu