Sunset Beach

Put ka novom Tiki piću vodi me u Španiju. Tražim narandžasti Tiki, Sunset Beach ukus, ali se on ne krije na plaži, kao što se može očekivati već u jednom od najlepših gradova sveta. Pre nego što stignem na destinaciju moram da plovim obalom zapadne Afrike. Od Obale Slonovače krećem ka vodama Liberije, Sijera Leonea, Gvineje, Gvineje Bisao, potom Senegala, pa Gambije i onda ponovo Senegala, prolazim pored čuvenog Dakara. Potom gledam samo u more i pustinjsku obalu Mauritanije i Maroka. Prolazim pored Gibraltara, ali ću Herkulove stubove proći tek u sledećoj avanturi. Sada idem na sever, do zaliva Kadiz.
Dolazim i do ušća reke Gvadalkivir (Rio Guadalquivir) u Atlantski okean i polako splavom plovim uzvodno do Sevilje. Put rekom je dug oko 100 kilometara i nije lako preći ga, ali me kao i uvek raduje slatka voda. Vezujem splav par stotina metara od cilja. Kao što sam priželjkivao stižem pred zalazak sunca. Već posle nekoliko koraka na čvrstom tlu osećam miris narandži. Hodam kroz park „Marije Lujze“ i odjednom se ispred mene pojavljuje fantastična polukružna građevina na Španskom trgu (Plaza de España). Narandžasta boja fasade još je intenzivnija zbog refleksije zalazećeg sunca. Hodam popločanim trgom i dolazim do kanala. Ispod jednog od mostova čeka me Tiki o kome razmišljam još od polaska iz Afrike. Mešavina crvene pomorandže i grejpfruta ceo prizor čini nadrealnim. Misli mi dolaze neverovatnom brzinom. Moram da sednem na stepenice mosta. Prepuštam se boji i ukusu.

Sevilja Španija


Ne mogu da izdržim a da ne pozovem duh Kristofora Kolumba, slavnog moreplovca koji je iz Kadiza, koji je smešten 120 kilometra južno od Sevilje, isplovio ka Americi 1492. godine. U tom gradu se nalazi jedan od dva Kolumbova groba, sa četiri statue čuvara groba. Španci se kunu da je moreplovac sahranjen u Sevilji. Isto to tvrde i u Dominikanskoj Republici, kažu da je sahranjen u katedrali u Santo Domingu. Nakon otkrića novog kontinenta Sevilja je postala kapija ka Novom svetu. Upravo je taj grad od kralja dobio monopol na trgovinu s kolonijama. Španske galije su isplovljavale iz Sevilje i vraćale se pune zlata i srebra. Grad je za nekoliko decenija postao jedan od najvećih i najnaprednijih u Evropi.
Iako je Španski trg izgrađen 1929. za Međunarodni sajam, građevina odiše duhom prošlih vekova. Arhitekta Anibal Gonzales očigledno je voleo narandžastu boju koja me zasipa sa svih strana. Kao da se nalazim u drugom svetu. Posmatram veliki plato s fontanom, mostiće nad kanalom, gondole pa ponovo palatu od opeke koja je ukrašena keramikom u mavarskom stilu.


Narandžasta boja kombinuje energiju crvene i sreću žute boje. Upravo se tako osećam, pun Tiki energije i srećan što sam uspeo da stignem na ovaj neverovatni trg. Sve karakteristike narandžaste boje su pomešane u meni: entuzijazam, očaranost, sreća, kreativnost, odlučnost, privlačnost, uspeh, ohrabrenje... Na sledeću destinaciju ću krenuti pun dobrih vibracija.

Ostalo je još malo do zalaska sunca i odmora. Taman toliko da se prisetim da je španski naziv za ovu boju „naranja“. Ova boja i duh Španskog trga mogu se videti u filmovima Lorens od Arabije i dva nastavka serijala Zvezdani ratovi: Fantomska pretnja i Napad klonova. Nažalost nemam letilice kao junaci iz ovih filmova, ali me zato nedaleko čeka moj stari dobri splav s kojim uskoro krećem u novu Tiki avanturu...


Tiki ukusi

Pažljivo sastavljeni od raznih kombinacija voća, Tiki ukusi Vas neće ostaviti ravnodušnim. Svaki ukus u sebi krije karakter. Probajte ih sve !
Aloha 'Rita
Doviđenja dosado; Zdravo Aloha ‘Rita ! – Ukusna Margarita sa limetom.
Tropical Sunrise
Ceo dan na plaži? Priuštite sebi Tropical Sunrise. Primamljiva mešavina ukusnog manga, narandže i ananasa.
Sunset Beach
Prepusti se Suset Beach-u. Osvežavajuća mešavina sočne crvene narandže i grejpfruta.
Paradise Passion
Zadovoljite čulo ukusa Paradise Passion-om. Sočan ukus manga, breskve i marakuje.
Coco Cabana
Ništa ne govori o opuštanju kao Coco Cabana. Ukusna mešavina kokosa, banane i sočnog ananasa.
Seaside Bliss
Pobegnite od svakodnevnice sa Seaside Bliss-om. Hrskava mešavina nara i borovnice punog ukusa.
Lush Blush
Pobegnite od svakodnevnice sa Seaside Bliss-om. Hrskava mešavina nara i borovnice punog ukusa.
Heavenly Crush
Prepustite se Heavenly Crush-u. Eksploziji zadovoljavajućeg osveženja sa mangom, crvenom narandžom, jagodama, ananasom, malinama i narandžom.
Island Breeze
Uzmite odmor sa Island Breeze-om. Slatkim napitkom punim sočne lubenice i slatkih jagoda.
Blue Lagoon
Uskočite u nepoznato sa Blue Lagoon-om. Otkrijte raskošan ukus ananasa i kokosa.

10 ukusa za 100% neponovljivu zabavu