Mobi Dik
Kratak pogled na život u Polineziji
новембар 13, 2015
Prikaži sve

Tiki kokteli – Coco cabana

tiki chiller coco cabana

Tiki chiller Coco cabana već sam može biti koktel. Miks kokosa, banane i ananasa pruža zadovoljstvo ispijanja koktela. Coco cabana, mlečno beli Tiki chiller, isto tako može biti sastojak drugih koktela. Za vas smo napravili koktel od ovog Tikija koji smo nazvali Mighty Moku. Kao inspiraciju za naziv poslužilo nam je ostrvo Moku Ola, kokosovo ostrvo koje se nalazi na Havajima. Za Mighty Moku koktel potrebni su vam 30 ml ruma i 300 ml Coco cabane. Pomešajte ova dva pića, dodajte led i dobićete savršen koktel.

 
 

Tiki chiller Coco cabana već sam može biti koktel. Miks kokosa, banane i ananasa pruža zadovoljstvo ispijanja koktela. Coco cabana, mlečno beli Tiki chiller, isto tako može biti sastojak drugih koktela. Za vas smo napravili koktel od ovog Tikija koji smo nazvali Mighty Moku. Kao inspiraciju za naziv poslužilo nam je ostrvo Moku Ola, kokosovo ostrvo koje se nalazi na Havajima. Za Mighty Moku koktel potrebni su vam 30 ml ruma i 300 ml Coco cabane. Pomešajte ova dva pića, dodajte led i dobićete savršen koktel.

 
 

Ovaj Tiki ukus odlično se uklapa i u istoimeni koktel - Coco cabana. Originalni recept predviđa 40 ml likera Batida de coco, 20 ml belog ruma i 80 ml soka od ananasa. U šejker ubacite kockice leda, liker, rum, sok od ananasa i na kraju dodajte Tiki po želji. Sve sastojke dobro promešajte i poslužite u čaši s visokom nogicom. Koktel možete ukrasiti višnjom ili komadom ananasa.
Sličan ukus dobićete i ako Tiki ubacite u jedan od najpopularnijih koktela na svetu, u Pina coladu. Recept kaže da u ovaj koktel ide 60 ml ruma, 60 ml soka od ananasa, 20 ml kokosovog krema i 10 ml slatke pavlake. Kada tome dodate i Tiki Coco cabana dobićete koktel na kome bi vam pozavideo i Del Boy iz čuvene serije Only Fools and Horses, koja je inače značajno doprinela popularizaciji Pina colade.

 
 

Način pripreme je jednostavan: sve sastojke promućkajte u šejkeru, napunite pola čaše kockicama leda, nalijte koktel, pa ga ukrasite kriškom ananasa i koktelskom trešnjom.
Pinja Kolada (španski: Piña Colada) je zvanično piće Portorika. Koktel je, prema jednoj verziji, nastao 1957. u „Karibe Hilton hotelu“ u gradu San Huanu u Portoriku. Prvi put ga je napravio barmen Ramon Monćito Merero.

 
 

Druga priča kaže da čovek koji je izmislio Pina coladu nije s Kariba, već je iz Evrope. Njegovo ime je Rikardo Garsija, rođen je u Barseloni 1914. godine u maloj sobi iznad restorana njegovog dede. Rikardo je napravio svoje prvo alkoholno piće sa četiri godine, kada se ušunjao iza dedinog šanka. Iako je strogo kažnjen za to, on je znao da je otkrio čime želi da se bavi u životu. Garsija je na kraju postao vlasnik dva najbolja restorana u Barseloni, a njegov uspeh mu je doneo mnoga bogatstva i postao je poznata ličnost.
Glavni i dominanti sastojak ovog koktela je kokos. Zbog toga Pina colada ima šmek tropskih predela i otud je toliko privlačna. Originalni recept kaže da treba koristiti kokosovo mleko. Idealno bi bilo da kupite svež kokos i da za koktel koristite mleko koje izvadite iz njega. Međutim, može se koristiti i kokosov krem ili šlag. Takođe, možete mešati dve vrste ruma. Recimo, 30 ml belog i 30 ml tamnog ruma.

 
 

Pina colada se servira sa slamčicom, a ako želite možete u čašu staviti i jedan ukrasni kišobran.