Tor Hejerdal

„Pokušajte sami da putujete iz Perua do tihookeanskih ostrva na splavu od balze“, rekli su članovi elitnog njujorškog Kluba istraživača Toru Hejerdalu, naučniku iz Norveške, koji je tvrdio da su još u davna vremena stanovnici polinežanskih ostrva i južnoamerički Indijanci bili u kontaktu. Drugim rečima, mogli su da preplove ogromni Pacifik na plovilima koja su imali – splavovima izrađenim od balvana drveta balze. Tor je napravio jedan takav splav i pokazao im da je moguće savladati moćni Pacifik.
Tor Hejerdal (Thor Heyerdahl) je bio inspiracija za Tiki avanturu o kojoj ste čitali u prethodnim nastavcima. Naš Tor Pustolov bi mogao biti alter ego slavnom norveškom naučniku Toru koji je rođen 06. oktobra 1914. u Larviku (Norveška), a preminuo je 18. aprila 2002. godine u Kola Mičeri (Italija). Ovo je priča o njemu.


Tor Hejerdal je bio naučnik, istraživač i pisac, a njegova glavna ideja i opsesija je bila da dokaže da je pre hiljadu i po godina postojala veza između Južne Amerike i ostrva na drugom kraju okeana. Prvo je našao vezu u imenu Tiki, tačnije Kon Tiki, kako je i nazvao svoj legendarni splav. Naime, Kon Tiki je bio junak južnoameričkih plemena koja su živela na Andima. Ta plemena su nestala u petom veku naše ere. Isto ime, Kon Tiki, pominje se na pacifičkim ostrvima, na drugoj strani okeana. Kon Tiki je, recimo, bio vođa na Tahitiju. Tor je tvrdio da je upravo on preplovio Pacifik na splavu izgrađenom od balze. Naučni krugovi su osporavali ovu tezu, a kada su ga direktno izazvali u Klubu istraživača on je rešio da izgradi splav i krene na put. Njegov Kon Tiki je isplovio 28. aprila 1947. Pored Tora na splav su sela četvorica Norvežana i jedan Šveđanin. Šestorka je uspela da pređe 8.000 kilometara za 101 dan. Pošli su iz Perua u Južnoj Americi i stigli do malog ostrva Raroja u Tuamotu arhipelagu, koji se nalazi na pola puta do Australije. Torova posada namerno nije ponela ni karte ni instrumente za navigaciju. Zvezde i sunce su im bili jedini orijentiri. Hranili su se ribama koje su lovili, a pili su kišnicu. Tako su dokazali da su drevni narodi mogli da preplove Pacifik. Tor je ceo poduhvat opisao u knjizi „Ekspedicija Kon Tiki“, dok je dokumentarac o tom putovanju osvojio Oskara. Splav kojim je Tor prešao okean izložen je u Muzeju „Kon-Tiki“ u Oslu


To nije bila jedina Torova ekspedicija. Sledeća avantura odigrala se na splavu Ra, koji je potonuo 1969. posle 4.500 kilometara plovidbe. Godinu dana kasnije sagradio je drugi splav od papirusa Ra II, koji je pristao na Barbadosu posle 57 dana plovidbe. Ra je bio splav koji je napravljen po uzoru na staroegipatska plovila. Hteo je da dokaže da su Egipćani prešli Atlantik pošto je verovao da su gradili i piramide u Meksiku. Deset godina kasnije napravio je još jedan splav, ovaj put od trske, koji je nazvao Tigar. Tor je tim putovanjem hteo da dokaže da su drevne civilizacije Egipta, Indije, Mesopotamije bile u kontaktu. Pošao je iz Iraka, ali nije uspeo da dođe do Indijskog okeana zbog građanskog rata u Džibutiju. U znak protesta protiv rata Hejerdal je zapalio brod.

Linkovi:
http://www.imdb.com/title/tt0042650/
http://www.kon-tiki.no /