Tropical Sunrise

Ostavljam šarene kineske planine i avionom se vraćam na obalu. Splav je srećom preživeo i bez mog nadzora. Pakujem se i krećem ka Filipinima, prolazim pored mnogobrojnih ostrva i idem dalje na jug. Put je dug, ali se ne udaljavam od obale. Dolazim do Nove Gvineje i odatle idem ka Australiji. Uz obalu ove države/kontinenta plovim dalje na istok. Na otvorenom sam moru, idem ka Zemlji dugog belog oblaka. Posle 2.000 kilometara plovidbe stižem na krajnji sever Novog Zelanda - poslednjeg mesta koje je naseljeno na planeti. Upravo ću tu završiti Tiki putovanje.
Plaža duga 80 kilometara pruža mi mogućnost da nasučem splav bilo gde. Odlazim do svetionika i dolazim do krajnjeg odredišta - Rta Reinga (Cape Reinga). Tu se susreću Pacifik i Tasmanijsko more. Jasno se vidi linija sudara ova dva diva. Maorima je Rt Reinga posebno važan jer veruju da ovde duše njihovih umrlih prelaze u podzemni svet. Zato su ga nazvali mesto odlazećih. Maori veruju i da duše umrlih skaču s pohutakave, drveta starog 800 godina, kako bi započeli poslednje putovanje u Havaiki, daleku zemlju večitog mira.

Novi Zeland - Rt Reinga


A sada i ja stojim na ovoj svetoj Maorskoj zemlji. Nije ni čudo da su baš rt Reinga izabrali za tačku iz koje se prelazi iz jednog u drugi svet. Lepota predela pruža nadu i utehu. Ujedno, ovo je za Maore bio fantastični kraj sveta, a i neverovatan kraj mog putovanja. Izabrao sam Rt Reinga za završetak Tiki avanture kako bi vas upoznao s mitološkim likom koji mi je bio inspiracija za samo putovanje. Da, govorim o Tikiju, prvom čoveku u mitologiji Maora. U jednoj od mnogobrojnih verzija Tiki je, kao prvi i jedini čovek na ostrvu bio usamljen i žudeo je za društvom. Jednog dana je pogledao u mirnu vodu jezera. Video je svoj odraz pa je pomislio da je pronašao sapatnika. Pokušao je da dodirne tu drugu osobu, ali se voda uzburkala i odraz je nestao. Tiki je bio razočaran.
Zaspao je pored jezera. Kada se probudio ponovo je video odraz i ponovo ga je uništio dodirom. Tada je rešio da jezero zatrpa zemljom kako bi uništio iluziju. Više nije bilo odraza, ali je iz vlažne zemlje stvorena prva žena – Marikoriko. Tako je počela priča o Maorima i Tikiju stvaraocu, praocu svih ljudi, ptica i riba.


Došao sam ovde da na izvoru osetim pravi duh Tikija. Iako nisam deo te kulture, shvatam o čemu Maori govore. Da bi preživeli na izolovanom ostrvu morali su da smišljaju priče koje bi im objasnile sve misterije sveta. Kao i Tiki i ja smišljam priče. Plovim svetskim morima i pričam o nepoznatim predelima i čudima. Tako stvaram svoj svet.

Nažalost, prošao je i poslednji dan putovanja. Celu noć sam razmišljao o Tikiju i Maorima. Sunce se pojavilo na horizontu koji je obojen žutom bojom, žutom kao limun. Takva boja može se videti samo s Rta Reinga. Vreme je da otvorim i popijem svoje poslednje Tiki piće – Tropical Sunrise. Žuti Tiki donosi mi miks ukusa manga, pomorandže i ananasa. Siguran sam da bi se dopalo i Prvom čoveku koji bi mi rekao da je sve oko nas kofai (kōwhai) - žuto. Na kraju sveta, tu gde se graniče stvarnost i onostrano završavam veliko Tiki putovanje. Budite sigurni da ovo nije kraj. Tor pustolov će vas sigurno bar još jednom iznenaditi. Vidimo se u nekoj novoj avanturi…


Tiki ukusi

Pažljivo sastavljeni od raznih kombinacija voća, Tiki ukusi Vas neće ostaviti ravnodušnim. Svaki ukus u sebi krije karakter. Probajte ih sve !
Aloha 'Rita
Doviđenja dosado; Zdravo Aloha ‘Rita ! – Ukusna Margarita sa limetom.
Tropical Sunrise
Ceo dan na plaži? Priuštite sebi Tropical Sunrise. Primamljiva mešavina ukusnog manga, narandže i ananasa.
Sunset Beach
Prepusti se Suset Beach-u. Osvežavajuća mešavina sočne crvene narandže i grejpfruta.
Paradise Passion
Zadovoljite čulo ukusa Paradise Passion-om. Sočan ukus manga, breskve i marakuje.
Coco Cabana
Ništa ne govori o opuštanju kao Coco Cabana. Ukusna mešavina kokosa, banane i sočnog ananasa.
Seaside Bliss
Pobegnite od svakodnevnice sa Seaside Bliss-om. Hrskava mešavina nara i borovnice punog ukusa.
Lush Blush
Pobegnite od svakodnevnice sa Seaside Bliss-om. Hrskava mešavina nara i borovnice punog ukusa.
Heavenly Crush
Prepustite se Heavenly Crush-u. Eksploziji zadovoljavajućeg osveženja sa mangom, crvenom narandžom, jagodama, ananasom, malinama i narandžom.
Island Breeze
Uzmite odmor sa Island Breeze-om. Slatkim napitkom punim sočne lubenice i slatkih jagoda.
Blue Lagoon
Uskočite u nepoznato sa Blue Lagoon-om. Otkrijte raskošan ukus ananasa i kokosa.

10 ukusa za 100% neponovljivu zabavu